To be or not to be , that is the question. Zullen de rally’s met de nodige COVID maatregelingen nog doorgaan?

Woensdag of in de loop van deze week komt er normaal officieel nieuws. Zal er in de eerste weken en maanden nog rally gereden worden ? Dit blijft iedereen zich wel degelijk luidop afvragen. Deze corona crisis maakt het de organisatoren echt moeilijk met allerhande opgelegde maatregelingen.
 
Als een rally doorgaat dan zal dit normaal gezien zonder publiek en ook zonder buitenlandse piloten moeten gebeuren.
 
Wat betreft het niet aanvaarden van buitenlandse piloten is dit heel jammer maar in tijden van corona-testen en quarantaine voor buitenlanders is dit zogoed als bijna onvermijdbaar.
 
Voorlopig zou de Monteberg Rally , ConXion Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally nog steeds officieel doorgaan zoals gepland maar dit is natuurlijk geen zekerheid. Normaal gezien zal zonder extra hindernissen er woensdag voor alle 3 de wedstrijden duidelijkheid komen of het al dan niet kan doorgaan. Geen paniek officiele communicatie komt er dus wel degelijk.
 
De organisatoren van KAMV zijn immers nog altijd druk aan het onderhandelen achter de schermen om de rally te kunnen laten plaatsvinden. Deze organisatie deed er trouwens ook alles aan om hun wedstrijd meer nationale en Europese uitstraling te geven met extra buitenlandse inschrijvingen. 
 
Doordat deze buitenlandse piloten nu plots niet meer welkom zouden zijn door de nodige covid maatregelingen is dit natuurlijk een enorme aderlating voor de KAMV. Dit is trouwens ook het geval voor de andere organisatoren. .....
Aanstaande woensdag is er in de Oostkantons trouwens ook een speciale vergadering met de locale instanties zodat beslissingen kunnen genomen worden om de EBR Rally te laten plaatsvinden of niet. 
 
Een ander complex probleem is rally zonder publiek laten plaatsvinden. Indien we na ongeveer 6 maand toch actie te zien krijgen op de Belgische rallywegen dan zal dit een hele opgave zijn om alle toegangswegen af te sluiten voor publiek. Als de organisatie zelf hiervoor moet zorgen zonder hulp van politie of ordediensten is dit heel moeilijk te realiseren. Wat niet wil zeggen dat het niet haalbaar is.
 
We willen hier dan ook een warme oproep doen naar alle rallysupporters om niet naar de Kp's te gaan als het verboden mocht zijn. Misschien kan dit later op het jaar wel nog en kan er weer genoten worden van aktie op de rallywegen door zoveel mogelijk toeschouwers. Ik begrijp dat er met ongeduld uitgekeken wordt naar onze geliefde sport maar laat ons ook op sociale media vooral rustig blijven.  Als we met zijn allen in de toekomst nog willen genieten van de rallysport in Belgie dan is het heel belangrijk om zich toch aan de regels te houden. 
 
Laten we met zijn allen duimen op goed nieuws later deze week. En wie weet krijgen we later nog extra goed nieuws ivm WRC in Ieper in oktober of november.