Grégoire Munster bevestigt in rally Di Alba.

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) zijn als zevende geëindigd in de Rally di Alba, een asfaltrally waar het duo net als vorige week de steun genoot van Hyundai Motorsport customer racing en Hyundai Belux. Na hun zevende plaats van vorige week in de Rally Capital di Roma is dit opnieuw een sterke prestatie van de nog steeds maar 21-jarige Munster. De eindzege in deze asfaltrally ging naar WK-rijder Craig Breen (Hyundai i20 R5) die 8 sec sneller was dan Jari Huttunen (Hyundai i20 R5) die als tweede eindigde. Dani Sordo (Hyundai i20 R5) eindigde als derde op 25.3 sec.

Met een 7e plaats in de Rally di Roma, de openingswedstrijd van het ERC, en een pak ervaring in de rugzak werd woensdag de voorbereiding aangevat van de volgende opdracht, de Rally di Alba. Tijdens een testsessie van 30 km een basisafstelling gevonden voor de shakedown van zaterdag.

De Rally di Alba bestond uit drie lussen van telkens drie klassementsritten. Grégoire Munster zat meteen in het goede ritme en parkeerde zijn Hyundai i20 R5 na de eerste ronde op de 6e plaats met een bonus van 2.1 sec op de Noor Veiby (Hyundai i20 R5), officieel WRC2 rijder van Hyundai Motorsport. Munster, die zowel over de Luxemburgse als de Belgische nationaliteit beschikt, begon de tweede ronde van drie ritten met de 5e tijd en was daarbij slechts 1.1 sec trager dan de ervaren WK-rijder Dani Sordo die voor de gelegenheid zijn WRC had ingeruild voor een Hyundai i20 R5.  In de daaropvolgende klassementsrit spinden Munster – Louka waarna de motor afsloeg en er 17 sec wegtikten. Munster reageerde gevat met een derde tijd waarbij hij over de 10.96 km slechts 1.4 sec trager was dan winnaar Craig Breen (Hyundai i20 R5), 0.4 sec trager dan Jari Huttunen (Hyundai i20 R5) en zelfs 0.3 sec sneller dan Dani Sordo. Munster – Louka besloten een geslaagde wedstrijd als 7e op 5.6 sec van de ervaren Veiby die hij puur op snelheid in vijf van de negen ritten achter zich wist te houden. ......

Prestaties en ervaring opdoen gaan hand in hand.

Na een vierde plaats in de rally van Haspengouw en een zevende plaats in de Rally Capital di Roma eindigden Grégoire Munster en Louis Louka in een zeer sterk bezette wedstrijd opnieuw zevende. In drie rally’s met de Hyundai i20 R5 en evenveel keer in de top 10 eindigden is een bijzonder sterke prestatie.

“Ik ben heel tevreden met onze prestatie van vandaag” glimlacht Grégoire Munster.
“We hebben niet alleen enkele snelle tijden gereden, we hebben ook de wagen nog beter leren kennen. Jammer van die spin in de 5e rit van de dag en de 17 sec tijdverlies. Zonder dat foutje had er nog een beter resultaat ingezeten en waren we voor Veiby geëindigd. Als officieel WRC2 rijder van Hyundai Motorsport is hij toch een serieuze referentie. Los van het resultaat is het verderzetten van ons leerproces en de daaraan verbonden progressie, zowel in deze rally als vorige week in Rome iets waarover ik bijzonder tevreden ben. De ene keer werk je in de goede richting, de andere keer in de verkeerde richting al moet ik daar meteen aan toevoegen dat je eigenlijk nooit in de verkeerde richting kan werken. Je leert van je fouten, je pikt die dingen op en je doet de volgende keer gewoon beter. Kunnen rijden tegen kleppers als Breen, Huttunen, Sordo en Veiby is een voorrecht en bijzonder leerrijk. Als je alle tijden gaat analyseren waren we slechts 0.3 sec per km trager als Sordo. Een ander positief gegeven is de massa aan data die we mee huiswaarts nemen en die ik de komende dag kan analyseren. Ik kijk ernaar uit om al die ervaring om te zetten naar prestaties in België.”

Opgedane ervaring zal van pas komen in België.

Hyundai Belux had een rist Belgische journalisten uitgenodigd naar Italië om de prestaties van Grégoire Munster van dichtbij te volgen. “Pure klasse wat Grégoire en Louis hier dit weekend getoond hebben” vertelt Wim Doms, woordvoerder van Hyundai Belux. “Ze waren snel, hebben veel progressie gemaakt en hebben een resultaat behaald in een zeer hoogstaand deelnemersveld. De verwachtingen zijn daarmee helemaal ingelost. Alle hier opgedane ervaring zal hen goed van pas komen wanneer ze de volgende keer aan de slag gaan in het Jobfixers Belgian Rally Championship.”